برای آشنایی با سیاست چه کتاب‌هایی بخوانیم؟
8 کتاب درباره‌ی سیاست
برای آشنایی با سیاست چه کتاب‌هایی بخوانیم؟
سیاست کجای زندگی ما قرار داد؟ آیا پیوند ما با سیاست ناگزیر است یا خودمان آن را ایجاد می‌کنیم؟ اگر سیاست و سیاست مداران نباشند، چه اتفاقی در زندگی ما می‌افتد؟ و آیا می‌شود بدون سیاست زندگی کرد؟

همه‌ی این‌ها پرسش‌هایی مهم و بنیادی برای بخشی از مردم در دنیای مدرن هستند، مردمانی که معتقدند سرنوشتشان را می‌توانند تغییر دهند و اسیر دست سرنوشت نیستند. کسانی که عتقدند محکوم به یک نوع زندگی و سیاست خاص نیستند. البته در تاریخ بشر اتفاق جدیدی است که عده‌ای فکر می‌کنند سرنوشت آنها دست حاکمان و پیش گویان و فال بینان با خبر از آینده نیست و خودشان با فعالیت و تلاش و کسب آگاهی و قدرت و ثروت می‌توانند آن را رقم بزنند.

این عده به دایره قسمت وحکم ازلی باور ندارند و می‌کوشند خارج از این دایره، سرنوشت خودشان و جامعه‌ای که در آن می‌زیند را عوض کنند و صد البته یکی از مهم‌ترین ابزارهای مدرن ایجاد تغییر همانا سیاست است.

در این مطلب 8 کتاب مفید برای آشنایی شما با سیاست به شما معرفی می‌گردد.
پیشنهاد می‌شود مجموعه‌ی کتاب‌های هانا آرنت را نیز مشاهده نمایید.
 


۱- کتاب زندگی بدون سیاست – ریشه‌های سیاست هراسی در ایران از رحمن قهرمان‌پور

 

 

 

 

این کتاب ما را با یک پرسش اساسی و بنیادی روبرو می‌کند: آیا زندگی بدون سیاست ممکن است؟ به بیانی دیگر آیا می‌توان در زندگی از کنار سیاست گذشت و کاری با آن نداشت؟ این همان پرسشی است که کتاب حاضر امیدوار است است در نهایت به خواننده کمک کند تا بتواند خود جوابی برای این سوال پیدا کند. تلاش می‌کند نشان دهد ترس یا سرخوردگی از سیاست محدود و منحصر به کشور ما نیست و در جوامع دیگر هم وجود داشته است و دارد. علاوه بر این دو مقوله الزاما یکسان نیستند و دلایل یکسانی ندارند. ترس از سیاست اغلب در جوامع غیر دمکراتیک معنا دارد چون هزینه حضور در سیاست و فعالیت سیاسی می‌تواند خیلی زیاد باشد در حالی که سرخوردگی از سیاست ممکن است در جوامع دمکراتیک و غیر دمکراتیک رخ دهد و اصلی ترین دلیل آن بی اعتمادی مردم به سیاست‌مداران و عمل نکردن سیاست‌مداران به وعده‌های خود باشد.

 

 

 

 


2- کتاب فراسیاست- درباره سیاست حقیقت نوشته آلن بدیو
 

در مقدمه مترجم انگلیسی در صفحات ابتدایی این کتاب آمده است: اولین کار بدیو فاصله گیری از فلسفه‌ی سیاسی است. در مقابل او گفتاری موسوم به «فراسیاست» احتیار می‌کند. اگر فلسفه سیاسی معاصر شهره به بی طرفی و تامل انتقادی است، فراسیاست ابدا در پی نوعی مصونیت ایدئولوژیک برای خود نیست. نمونه‌ای از این رفتار ریاکارانه را در ایدئالیسم انقلابی کانت مشاهده می‌کنیم که با نفرت او از «افراط گرایان» انقلاب فرانسه پیوند خورده است. امروزه نمایش محض دموکراسی در پروژهی ریچارد رورتی به حیات خود ادامه می‌دهد. به باور بدیو فیلسوفان نیز مصون از انتخاب سیاسی نیستند، مانند هر کسی دیگر از جمله همان مستخدمان دولت که لباس مبدل سیاستمدارانی را به تن کرده اند که درک شرم‌آورشان از افکار عمومی هر روز برای همه روشن تر می‌شود فراسیسات دستگاهی است برای حمله به تبختر قدیمی. فراسیاست از سرعناد با فلسفه‌ی سیاسی، قصد دارد از حدود پذیرفته شده‌ی نظریه‌ی سیاسی در گذرد و کنش فلسفی را سیاسی کند.
پس آنچه در ادامه در فراسیاست میآید ممجموعه‌ای کناره‌گیری‌های تاکتیکی از همه‌ی اشکالی بازنمایی سیاسی است. منبع الهام چنین عملی به وضوح لنین است. هرچند بدیو به جد می‌کوشد هر \یوندی از این دست را تعدیل کند. فراسیاست نه فقط علاقه‌ای به روش‌ها و وسایل دموکراسی پارلمانی ندارد، بلکه کنش-تفکر ستیزه‌جویش به شکل حذب هم نمی‌تواند درآید. چشم انداز نامالوف «سیاست بدون حزب» در پرتو خضومت بدیو با بدیل‌های اجتماع‌گرایانه مورد تاکید قرار گرفته است، همان شبکه‌های حمایتی خودکفای اقلیتی که پس از عقب نشینی کلان روایت‌ها از زندگی مردم عادی موقتا جای آن‌ها را می‌گیرند.

 

 

 

3- کتاب سیاست از ارسطو  ترجمه حمید عنایت

 

 

سیاست را از روی ترتیب قدیم آن، به شش بخش تقسیم می‌کنند. یخش نخست شامل کتاب اول، درباره خانواده و تدبیر منزل و بندگی و مالکیت و زناشویی، بخش دوم شامل کتاب دوم، درباره نظریات افلاطون و نقد حکومت‌های اسپارت و کرت و کارتاژ، بخش سوم شامل کتاب سوم، درباره‌ی قانون اساسی و مسائل مربوط به آن، بخش چهارم شامل کتاب‌های چهارم و پنجم درباره انواع گوناگون دمکراسی، الیگارشی، جکهوری و یا حکومت حد وسط میان این دو، و علل انقلابات در حکومت‌ها، بخش پنجم شامل کتاب ششم درباره‌ی روش تشکیل دموکراسی‌ها، الیگارشی‌ها و روش پایدار داشتن آن‌ها، بخش ششم، شامل کتاب‌های هفتم و هشتم درباره‌ی حکومت کمال مطلوب.
بررسی دقیق کتاب سیاست نشان می‌دهد که همواری و پیوستگی لازم در مطالب آن وجود ندارد، گویی کتاب از گفتارهای گوناگونی فراهم آمده که قصد نویسنده گرد آوردند آن ها در یک مجموعه نبوده است از این رو مطالب مکرر در بخش‌های سیاست بسیار دیده می‌شود، نویسنده پس از آنکه موضوعی را طرح می‌کند، یک باره، به شیوه‌ی داستان‌های مثنوی، نکته‌ی دیگری را پیش می‌کشد و رشته‌ی بحث را می‌گسلد

 

 

 

 

4- سیاست نوشته اچ. کی. کولبج ترجمه احمد صبوری

 

 



این کتاب برای مسئولان اجزایی و همچنین مشاهده‌گران دانشگاهی نگاشته شده است و دامنه‌ی گسترده‌ای از خوانندگان را خطاب قرار می‌دهد. خوانندگانی که به حوزه‌ای خاص (مثل محیط زیست) علاقه مندند و می‌خواهند بدانند که داشتن سیاست زیست محیطی به چه معنی است و این سیاست چگونه ارائه می‌شود. پژوهندگان فرایند سیاسی می‌خواهند بدانند که سیاست یا سیاست همگانی چگونه به اصطلاحات تحلیلی جا افتاده‌ای مانند «سیاست»، «وضع قانون» یا «تصمیم گیری» مربوط می‌شود و سپس کسانی هم هستند که به پرسش گسترده‌تر شیوه‌ی حاکمیت بر ما علاقه‌مندند و ظاهر به مراتب فراتر از اقداماتی است که صرفا دولت می‌خواهد بکند و به شیوه‌ی الگوبندی \ایدار و قابل \یش بینی فعالیت‌های متنوع هیپت‌های مختلف توجه دارد که برچسب « سیاست یا خط مشی» می‌خورد.

 

 

 

 

 

۵- کتاب سیاست، فلسفه و ارعاب- جستارهایی در باب اندیشه‌ی هانا آرنت نوشته دانا ویلا ترجمه دکتر کاوه حسین‌زاده راد



در مقدمه مترجم آمده است: دانا ویلا متخصص تظریه‌ی سیاسی معاصر و تاریخ اندیشه‌ی سیاسی است. او استاد نظریه‌ی سیاسی در دانشگاه نوتردام، استاد مدعو در هاروارد و عضو آکادمی آمریکایی در برلین، موسسه‌ی مطالعات پیشرفته و مرکز ارزش‌های انسانی پرینستون بوده است. جستارهایی که در این کتاب جمع آوری شده است ادعا ندارد که به وسیله‌ی کشف آرنت «واقعی» یا ارائه‌ی شرح جامعی از آثار وی این وضعیت را تصحیح می‌کند. آن‌ها موضوعاتی مانند ابتذال شر، ماهیت ارعاب توتالیتر، و بعد سقراطی اندیشه‌ی آرنت را به بحث می‌گذارند که از حوزه‌ی مطالعه‌ی من در باب رابطه‌ی نظریه‌ی سیاسی آرنت با اندیشه‌ی فلسفی مارتین هایدگر فراتر رفت. گو اینکه این جستارها از مظر موضوعی متنوع خستند اما انگیزه‌ی من این است که منحصر به فرد بودن بینش آرنت را از تحریف ناشی از همانندانگاری‌های آرامش بخش اما نادرست مصون بدارم. بی تردید همانندانگاری‌ها اغلب در درک اندیشه‌ی متفکری پیچیده مفید است.

 

 

 

 

6- کتاب عقل‌گرایی در سیاست و مقالاتی دیگر نوشته‌ی مایکل اوکشات ترجمه‌ی مرتضی افشاری

 



انتشار عقل‌گرایی در سیاست در سال 1962 رویدادی مهم در فلسفه‌ی سیاسی معاصر بود که پیشرفت مایکل اوکشات را در جهت قرارگرفتن در صف اول فلاسفه‌ی سیاسی معاصر تسریع کرد. بخش‌های یک و دو این کتاب فهم اوکشات را ازکاربرد و کاربرد نادرست عقل بنا می‌کنند، آنگونه که هر دو آن‌ها خودشان را هم در رفتار سیاسی و هم در مطالعهی آکادمیک تاریخ سیاست نشان می‌دهد. بخش سه، مقدمه‌ی مفصل و مستدلی برای نشان دادن اهمیت هابز در تحلیل نظری حیات سیاسی مدرن و تاثیر او بر تفکر خود اوکشات درباره‌ی سیاست به دست می‌دهد. در بخش چهارُ‌اوکشات توجهش را به موضوعات سیاسی معطوف میکند، آنگونه که توسط بنیان نظری‌ای توضیح داده ‌می‎شوند گه در بخش‌های ابتدایی بنا نهاده شده است. بحش پنج، فهم او را از گرفتاری همیشگی انسان و امکان نبدیل مصائب ناشی از وضعیت بشری به موهبت‌های الهی از طریق صدای شعر روشن می‌سازد.

 

 

 

 

 

7- کتاب سیاست نوشته‌ی اندرو هیوود ترجمه‌ی عبدالرحمن عالم 
 


این کتاب مقدمه‌ی جامع و روزآمد برای مطالعه‌ی سیاست فراهم می‌کند. کتاب حاضر چنان طراحی شده است که برای دانشجویانی که درس‌های گوناگونی را رشته‌ی علم سیاست می‌گذرانند، و نیز برای خوانندگان علاقه‌مند به سیاست سودمند باشد.

سیاست سرسختانه در برابر سکون مقاومت می‌کند. این اندیشه که شتاب تاریخ رو به افزایش است فقط نشانه‌ی بیماری اضطراب سده‌ی بیستمی نبود؛ در یک معنا، تاریخ به واقع شتابان‌تر می‌شود. برای مثال، دهه‌های پایانی سده‌ی بیستم شاهد فروپاشی کمونیسم، پایان جنگ سرد، پیدایش اقتصاد جهانی، انقلاب فناورانه در تولید و ارتباطات و خیزش اسلام سیاسی بود. پسامدگرایی، پسافوردیسم، پساسوسیالیسم، و پسا صنعت‌گرایی با هم رقابت می‌کنند تا نشان دهند کدام پاره و چقدر از جهانی که می‌شناختیم اینک از بین رفته است. با این حال، همه چیز در حال دگرگونی پیوسته و سردرگمی نیست. ممکن است شتاب دگرگونی اقرایش یافته باشند اما برخی جنبه‌های زندگی اجتماعی و ویژگی‌های مهم چشم‌انداز سیاسی نشان داده‌اند که در برابر دگرگونی به طور چشم‌گیری انعطاف پذیرند. از این رو، با اینکه کتاب جاضر به تحولات مدرنی مانند جهانی شدن، رشد فمنیسم، و سیاست‌های حامی محیط زیست بسیار اهمیت می‌دهد، جوشش ناگهانی سوسیالیسم قومی و پیدایش جنبش‌های اجتماعی نو، رویکردهای متعارف به علم سیاست در آن نادیده گرفته نشده‌اند، و سهم متفکران کلاسیک مانند افلاطون، ارسطو، مارگس و میل نیز فراموش نشده است.

 

8-جنگ، سیاست و ابرقهرمان‌ها- اخلاقیات و پروپاگاندا در کمیک‌ها و فیلم نویسنده مارک دی پائولو تحقیق و ترجمه: علی اکبر جناب‌زاده

 



کتاب حاضر به بررسی این مسئله می‌پردازد که ماچراهای ابرقهرمانی چطور بر افکار عمومی امریکا و سیاست‎های دولت این کشور اثر می‌گذارند و گاهی حتی آن را شکل می‌دهند. باراک اوباما، گلوریت استینم، و ادوارد سعید همگی ادعا کرده‌اند که الگوهای قهرمانانه‌ی ابرقهرمان‌هایی هیمنه شکن و دیکتاتور ستیز مانند زن شگفت‌انگیز و مرد عنکبونی، الهام بخش زندگی و کارشان بوده است. در نقطه‌ی مقابل مامور شکست ناپذیر اداره‌ی ضد جاسوسی و مرد راست گرای سریال 24، جک بائر، نیز الهام بحش اعضای دولت جرج بوش بوده است و پس از مقایسه‌ی خودشان با او توانسته‌اند شکنجه را همچون ابزاری مشروع برای مبارزه با تروریسم بپذیرند و توجیه کنند. از آنجا که ماجراهای ابرقهرمانی از هفتاد سال پیش در قالب کتاب و فیلم منتشر و در دوربان پس از حملات 11 سپتامبر 2001 محبوبیتشان به میزان در خور توجهی بیشتر شده است، ارائه‌ی تحلیلی درباره‌ی تاثیر روایتهای ابرقهرمانی بر نسل‌های مختلف آمریکا اهمیت زیادی دارد.

 

 

 

 

مقدمه این مطلب از مقدمه کتاب زندگی بدون سیاست نوشته شده است