تونی موریسون
تونی موریسون
کتاب‌های موجود در شهر کتاب آنلاین
22 کتاب
درباره تونی موریسون
تونی موریسون با نامِ اصلیِ وی کلوئه آنتونی ووُفورد (Chloe Anthony Wofford) نویسنده، فمینیست و استاد دانشگاه زن سیاهپوست آمریکایی و برنده جایزه ادبی نوبل ۱۹۹۳ است، و آثارش به خاطر فضای حماسی، دیالوگ‌های زنده و تصویر کردن شخصیت‌های سیاهپوست آمریکایی مشهور می‌باشد. او نخستین زنِ سیاهپوستی است که کرسی‌ای به نامِ خود در یکی از دانشگاه‌های بزرگ آمریکا (دانشگاه پرینستون) دارد و همچنین اولین زن سیاهپوست آمریکایی است که جایزه نوبل را دریافت کرده‌است.

این بانوی نویسنده  هجدهم فوریه 1931 در شهر لورین از ایالات اوهایویی آمریکا دیده به جهان گشود. پدرش کشاورز زحمتکشی بود که به سختی امور خانواده را اداره می‌کرد. او به رغم بی سوادی خود پول لازم را برای تحصیلات عالی دخترش فراهم کرد. تا اینکه تونی جوان در سال 1953 موفق به کسب مدرک کارشناسی در رشته ادبیات انگلیسی از دانشگاه هاروارد شد. وی پس از دریافت درجه کارشناسی ارشد از دانشگاه معتبر کورنل به تدریس در دانشگاه پرداخت. 


تونی موریسون در کتاب‌های ارزنده خود بارها به خاطرات خویش از خانواده تهدیست اما امیدوارش اشاره کرده است. او در کتابهایش یادآور شده که پدر بزرگش یک برده بوده‌است.


موریسون بردگی را یک شرم برای تاریخ عنوان می کند. تونی در حال حاضر بهترین سخنگوی ادبیات سیاهان امریکایی و وجدان بیدار امریکاییان افریقائی تبار به شمار می‌رود.


او  بعد از پایان تحصیلات دانشگاهی، با یک آرشیتکت سیاهپوست به نام هاوارد موریسون ازدواج کرد. ثمره این ازدواج دو فرزند پسر و دختر است.  پس از چندی این ازدواج به جدایی انجامید. موریسون در این باره می گوید: " در اکثر موارد زندگی خانوادگی برای یک زن نویسنده می‌تواند الهام بخش انواع داستانهای زیبا و جذاب باشد اما گاهی هم این گونه نیست. من متعلق به مورد اخیر هستم. با این وصف به همه زنان نویسنده توصیه می‌کنم که در حفظ زندگی خانواده‌شان بکوشند زیرا اهمیت آن از هر چیز دیگر بیشتر است. "


 


تونی موریسون  علاوه بر نوبل ادبیات، جایزه پولیتزر ۱۹۸۸ و جایزه محفل منتقدان  کتاب نیویورک را هم دریافت کرده است.



رمان‌ها:


۲۰۱۲ - خانه، با ترجمه میچکاسرمدی، نشر زاوش


۲۰۰۸ - یک بخشش (به انگلیسی: A Mercy)، ترجمه فارسی: ۱۳۸۸ - علی قادری، انتشارات مروارید


۲۰۰۳ - عشق، با ترجمه شهریار وقفی‌پور ،انتشارات کاروان 


۱۹۹۹ - بهشت


۱۹۹۲ - جاز


۱۹۸۷ - محبوب، با ترجمه شیریندخت دقیقیان توسط نشر چشمه و با نام "دلبند" چاپ و منتشر شده است.


۱۹۸۱ - بچه قیر


۱۹۷۷ - آواز سلیمان


۱۹۷۳ - سولا


۱۹۷۰ - آبی‌ترین چشم


 


ادبیات کودکان:


۲۰۰۷ - اختیار دست کی است؟ آینه یا شیشه؟


۲۰۰۴ - اختیار دست کی است؟ توله سگ یا مار؟


۲۰۰۳ - اختیار دست کی است؟ مورچه یا آخوندک؟


۲۰۰۳ - اختیار دست کی است؟ شیر یا موش؟


۲۰۰۲ - کتاب آدم‌های بدجنس


۲۰۰۲ - جعبه بزرگ


 


نمایشنامه:


۱۹۸۶ - امت خیالباف


 


غیرداستانی:


۲۰۰۴ - به یاد بسپار


۱۹۹۷ - تولد یک ملیت


۱۹۹۲ - بازی در تاریکی


۱۹۷۴ - کتاب سیاه